Po wielu staraniach na nasze zaproszenie odpowiedział Pan Jarosław Niewiński.
To dzięki współpracy z nim 11 października br. uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa skorzystali z możliwości wzięcia udziału w pokazie carvingu. Pod okiem nauczyciela przedmiotów zawodowych dot. żywienia i usług gastronomicznych Pani Katarzyny Drewy-Kraszewskiej uczniowie odbyli szkolenie przygotowawcze z posługiwania się nożami i sprzętem do carvingu.
 
Carving jest dyscypliną zdobnictwa i modelowania warzyw i owoców, wywodzi się z Tajlandii, gdzie należy do obowiązkowych zajęć szkolnych. Nie jest to absolutnie zwykłe dłubanie nożem w owocach czy warzywach, a do profesjonalnego carvingu potrzebne są specjalne zestawy narzędzi, noże do dekoracji potraw, przypominające dłutka o różnych kształtach końcówek. W niektórych krajach organizowane są regularne zawody i wystawy poświęcone sztuce carvingu, które przyciągają tłumy tej specyficznej i wysoko cenionej umiejętności.
 
Oprócz pokazu gros najzdolniejszych miało okazję sprawdzić swoje umiejętności i zdobytą wiedzę w praktyce - poszło im rewelacyjnie! Efekty tej pracy oceńcie sami. Kto wie, może w przyszłości będziemy mieli okazję zaprosić na udzielenie pokazu któregoś z tegorocznych uczestników jako mistrza...
 
 
Barbara Dąbrowska
Katarzyna Drewa-Kraszewska