21 września br. uczniowie CKZiU kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych doskonalili swoje umiejętności i śledzili proces produkcji wyrobów piekarskich w ramach warsztatów realizowanych przez Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku. Przed wejściem do pracowni technologicznej w sali wykładowej rozwiązali test sprawdzający ich kompetencje zawodowe. Zaskoczeniem dla prowadzącego był wynik, jaki osiągnęła Kornelia Hasiuk. Uczennica klasy 3ż uzyskała maksymalną liczbę punktów.

Po diagnozie umiejętności młodzież z uwagą wysłuchała wykładu wygłoszonego przez dr. inż. Jarosława Kliksa, pt.: „Podstawy technologii piekarskiej”, a następnie z wykorzystaniem maszyn sporządziła kilkanaście kilogramów ciasta drożdżowego, z którego powstały oryginalne pizze.

Warsztaty organizowane w ramach projektu Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Powiecie Słubickim wyposażyły uczniów, którzy wzięli w nich udział, w wiedzę na temat procesów produkcji ciasta, faz jego wyrabiania, różnic między chlebem wykonanym tradycyjnie a maszynowo. Uczniowie poznali podział produktów piekarskich, charakterystykę wykorzystywanych do ich wypieku surowców oraz sposoby wykrywania zafałszowań mąk i chleba. Nauczyli się obsługi pieca oraz maszyn, takich jak dzielarka, stożek, mieszarka.

Zdobyte umiejętności z całą pewnością pomogą im odnieść sukces na egzaminie zawodowym i odnaleźć się w przyszłości na rynku pracy.

Katarzyna Drewa-Kraszewska