Kolejna  grupa uczniów z klasy Id,  IId i IIId technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w 5-dniowym obozie naukowo-zawodowym w  Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku, który odbył się w ramach projektu „ Modernizacja kształcenia zawodowego w powiecie słubickim”. Zajęcia prowadzone były w formie warsztatów i wykładów. Tematy zajęć obejmowały zagadnienia z zasad żywienia i technologii gastronomicznej. W ramach warsztatów kulinarnych uczniowie sporządzali różne  potrawy oraz ciasta i ciasteczka, które pod koniec zajęć oceniali organoleptycznie. W czasie wolnym od zajęć warsztatowych zorganizowane były wieczory filmowe, gry w kręgielni. W ramach obozu uczestnicy zwiedzali Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze - skansen w Ochli, gdzie z zainteresowaniem obejrzeli wyposażenie staropolskich chat. Mieli też okazję własnoręcznie wyprodukować masło.
Odwiedzili również krainę słodkości w Zielonej Górze, gdzie zobaczyli proces ręcznej produkcji lizaków i każdy mógł uformować lizaka wg swoich „możliwości” i zabrać ze sobą.    
Uczestnicy obozu wracali do domu zmęczeni, ale bardzo zadowoleni.