4 grudnia 2017 grupa uczennic z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych udała się na 5-cio dniowy obóz naukowo – zawodowy w Kalsku. Obóz realizowany jest w ramach projektu "Modernizacja kształcenia zawodowego" i odbywa się w Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Uniwersytetu Zielonogórskiego. Zajęcia prowadzone są w formie wykładów oraz warsztatów.
W dniu przyjazdu grupa uczestniczyła w wykładach nt "Zasad prawidłowego żywienia". Dziewczęta miały okazję w czasie ćwiczeń praktycznych poznać działanie wagi TANITA, która przeprowadza analizę składu ciała oraz otrzymały praktyczne wskazówki podczas układania swojego dziennego jadłospisu.
Bardzo interesujący okazał się wykład nt. "Nowych trendów w produkcji żywności i żywienia" oraz warsztaty kulinarne, w czasie których uczestniczki sporządziły przepyszne muffiny o smaku pizzy i bułeczki drożdżowe z marmoladą.
Wieczór minął w miejscowej kregielni, po której miał miejsce "wieczór filmowy".
Grupa ma jeszcze przed sobą warsztaty "Fast Food", "Slow Food" oraz wycieczkę do Zielonej Góry.